Енциклопедія
віконного оформлення

Римські штори: дизайн та варіанти в інтер'єрі

Горизонтальні тканинні штори, які прийнято називати римськими, об'єднали в одну концепцію принцип жалюзі і переваги звичайних тканинних фіранок. А з огляду на інновації в деталях підйомних конструкцій, появу нових матеріалів з особливими властивостями та дизайнерські ідеї, римські штори зараз варто вважати універсальними сонцезахисними конструкціями.

Вони можуть створювати повну темряву або м'яку напівтемряву, розгортатися до рівного полотнища або утворювати вишукане драпірування-каскад, їх можна закріпити над віконним отвором, оформити ними балкон або навіть використовувати їх в інтер'єрі як підйомні перегородки для зонування приміщень.

Крім того, завдяки безлічі можливостей у виборі типу та дизайну римських жалюзі, їх можна поєднувати зі звичайними портьєрами.

Римські штори на кухні, магазин штор у Дніпрі ваш карниз

Види римських штор

Римські штори поділяються на види за ознакою того, як вони драпіруються.

  • Класичні жорсткі римські жалюзі. В штори вшиті поперечні жорсткі прути, які не дозволяють шторі провисати знизу, тому при складанні полотнища формують акуратну «гармошку».
     
  • Безкаркасні римські фіранки. Вони також складаються поперечними складками при підйомі, але досягається це не за рахунок вшитих прутів, а завдяки поздовжнім «кордовим» ниткам, які тримаються на полотнищі штори за рахунок вертикальних стрічок. В розгорнутій позиції полотнище стає абсолютно рівним, без складок та об'ємних вшитих поперечок.
     
  • Каскадні штори («римки» з напуском). Складки на полотнищі залишаються навіть тоді, коли штори повністю розгорнуті. Причому це не тверде "гофре", а саме м'які складки-каскад. Цей ефект досягається завдяки тому, що полотнище підхоплене підйомною стрічкою.

Асортимент тканин для римських фіранок

Пошиття римських штор можливе з різних тканин: від повністю натурального льону до водовідштовхувальної синтетики. Є тканини, які забезпечують повне затемнення (з них шиють так звані римські штори блекаут). Для приміщень, де повне затемнення не потрібне, можуть бути вибрані полотнища з органзи та інших тонких синтетичних тканин. Шляхом одночасного використання обох варіантів тканини вийде римська штора день-ніч.

Натуральні тканини елегантні та підходять для різних інтер'єрів. А синтетика (поліестер) може мати спеціальні якості: водо- та пиловідштовхування, легкість очищення, антистатичні властивості.

Римські штори Дніпро

Дизайн римських штор: підбираємо тканини за кольором, стилем та призначенням

Кожен тип тканини доречний у тому чи іншому приміщенні для виконання певних завдань, а саме:

  • На кухню має сенс вибрати синтетичні штори середньої щільності, вони легко очищаються. І, залежно від колориту інтер'єру, можуть бути доречними яскраві кольори та контрастні принти тканин.
  • У спальню потрібні штори з максимальним ступенем світлозахисту - блекаут. Вони можуть бути темного кольору.
  • Чи потрібні жалюзі-блекаут у дитячу кімнату, залежить від того, чи спить там дитина або тільки грає та навчається. У другому випадку можна вибрати штори без повного затінення. І ще одна порада – обирайте такі конструкції штор, якими дитина зможе навчитися керувати сама (наприклад, за допомогою пульта).
  • У вітальню можна вибрати лляні, бавовняні або оксамитові римські штори. Якщо ними буде оформлений віконний отвір, то краще не вибирати зовсім темні або дуже яскраві кольори.
  • У ванну кімнату підійдуть лише водовідштовхувальні штори із синтетики. Відтінки зазвичай оптимальні холодні, або можна повісити білу римську штору.
  • Лоджію також можна оформити римськими шторами. Обирайте колір залежно від того, де розташований балкон: якщо він виходить на південно-західну сторону і добре освітлений, краще вибирайте холодні кольори, а для північно-східної сторони підійдуть теплі.

Карнизи для римських штор з ручним та автоматичним керуванням

Механізми, які піднімають римську штору, бувають:

  • Роторно-ланцюжковий. Це конструкція для ручного підйому – потягнувши за ланцюжок, ви рухаєте закріплену на шторі стрічку.
  • Мотузково-підйомний (він же кордовий). Це також ручний механізм, але рухають полотнище міцні кордові нитки.
  • З автоматичним дистанційним керуванням за допомогою пульта. Вручну в цьому випадку нічого не треба тягнути.

Карнизи під римські жалюзі бувають відкриті та приховані: як можна здогадатися за назвою, перші (відкриті) не приховують підйомний механізм, а другі (приховані) механізм ховають. Якісні сучасні світлозахисні конструкції зазвичай кріплять на прихований карниз.

Нюанси кріплення римських штор

Розташувати римську штору можна кількома способами:

  • На профілі самого окна.
  • Над віконним прорізом у стіні.
  • На стелі над вікном, нішою або дверним отвором.

Поради спеціалістів салону штор у Дніпрі "Ваш карниз"

Римська штора 5 метрів Дніпро

Салон штор у Дніпрі «Ваш карниз» дбає не тільки про красу, а й про якість та довговічність виробів.

Ми використовуємо особливу технологію пошиття римських штор, а також підбираємо для них фурнітуру преміальної якості, якої ви не зустрінете в дешевих виробах!

  1. Для класичних римських штор ми беремо прути з алюмінію по 8-10 мм і обтяжувач 40 мм, тоді як у дешевих шторах зустрічаються текстолітові прути 3мм. Це дозволяє пошити штору будь-якої потрібної ширини, і вона не прогинатиметься під власною вагою.
     
  2. Також ми робимо якісні штори на клейовій підкладці. Це дозволяє ущільнити штору (якщо вона має бути з ефектом блекаут) і уникнути зайвих швів. Найкращий варіант – німецький клейовий підклад.

Замовляючи у нас пошиття римських штор у Дніпрі, ви можете вибрати фурнітуру для них – декоративні важки, ланцюжки різного кольору тощо.

Викликати дизайнера

Замовити дзвінок